Jedenásťhodinová búrka spôsobila v Remeninách veľké škody

16.08.2005 Celý región

Remeniny 16. augusta (TASR) - Zaplavených asi 15 rodinných domov, vytopené studne s pitnou vodou, žumpy, pivničné a suterénne priestory a roztrhnutá cesta pr...
Remeniny 16. augusta (TASR) - Zaplavených asi 15 rodinných domov, vytopené studne s pitnou vodou, žumpy, pivničné a suterénne priestory a roztrhnutá cesta pri moste vedúcom na rekreačnú oblasť Domaša je výsledkom silnej búrky, ktorá sa prehnala v noci na dnes obcou Remeniny vo Vranovskom okrese.

Najväčšie problémy spôsobila voda valiaca sa z Bieleho a Voľanského potoka v nižnej časti obce nazývanej Hušták. Prudký tok vody po 11-hodinovom lejaku smeroval k areálu bývalého družstva, kde zničil tamojšiu súkromnú prevádzku. Voda v ranných hodinách tiekla aj po hlavnej prístupovej ceste až po ústie do Tople.
\"Na potoku ešte z minulého mesiaca po povodni mám vyčíslené škody zhruba na tri milióny korún, nestačilo sa ešte nič urobiť, len sme navozili hrubé kamene na skládku a máme tu ďalšiu povodeň. Škody sú obrovské, no neviem ich teraz vyčísliť, \" uviedol pre TASR starosta obce Peter Hirka.
Na spevňovaní podmytej cesty, ktorá spája aj okolité obce s prístupom k lekárovi či do škôl a zamestnania, sa od rána podieľajú cestári. \"V podstate je most celý, podmylo pol cesty za ním, takže zhruba asi polovička vozovky bude prejazdná a pokúsime sa ešte dnes dať tú cestu dohromady tak, aby nedošlo k jej ďalšiemu poškodeniu, \" konštatoval námestník pre prevádzku prešovskej Správy a údržby ciest Miroslav Milý.
Obyvatelia obce tvrdia, že za 40 rokov si nepamätajú takú spúšť, aká postihla obec v priebehu mesiaca. Predchádzajúca búrka 19. júla poškodila skôr vrchnú časť obce a tamojší Biely potok. \"Teraz išla väčšia voda. V minulosti nebol potok vyregulovaný, lenže teraz je taká voda, však tam most načisto podmylo, \" posťažoval sa dôchodca Michal Diľ.
 

Vyberte región

mark